Back to Question Center
0

Semalt: Kako Wikipedia podstiče institucionalno učenje

1 answers:

Wikipedia se smatra najvažnijim izvorima korisnih informacija na Internetu. U prošlosti su nastavnici i naučnici prepoznali Wikipedia kao odredišnu lokaciju na kojoj su se širile zabludne vesti i glasine. S vremenom se ovaj pojam promenio, uzimajući u obzir postavljena pravila i standarde koji proveravaju sve informacije prije nego što se otpreme na Wikipediji.

Pored toga, netačne i pogrešne informacije brzo uređuju sveobuhvatni urednici koji su posvećeni i posvećeni stvaranju Wiki-a boljeg mjesta za učenike - gmail para correo corporativo. Većina ljudi poseti Wikipedia radi razjašnjavanja kontroverznih tema.

Julia Vashneva, Senior Semalt Senior menadžer uspeha za kupce, kaže da je Wikipedia u skladu sa setom smernica, politika i značajnih standarda. Zajednica Vikipedije ne odobrava otpremanje članaka bez potrebe da navode izvore. Wiki inspiriše učenike, nastavnike i čitavo bratstvo obrazovanja da kreiraju svež sadržaj i uključuju ga na Wikipediju, imajući u vidu da njihov rad obaveštava javnost da traži dobre članke.

U poslednjih nekoliko godina, Wikipedia pomaže nastavnicima da kreiraju praktične kurseve Wiki-a, a time i praktične primene na teme naučene u klasi..Trenutno, na Vikipediji postoji više od 120 projekata visokog obrazovanja. Jon Beasley, profesor na Univerzitetu u Kolumbiji, bio je prvi naučnik koji je inspirisao studente da kreiraju tekst za Wikipedia, uglavnom se fokusirajući na literaturu.

Da bi zadovoljio sve standarde i politike Vikipedije, profesor Beasley je uputio svoje studente da kontaktiraju pomoćni tim iz Vikipedije prije objavljivanja sadržaja, kako bi dobili dodatne smernice. Ovaj slučaj scenarija dala je studentima duboko razumevanje kako funkcioniše Wikipedia i format koji je potreban prilikom stvaranja članaka koji se trebaju uploadovati na Wikipediji.

Generisanje članka koji će biti objavljen na Wikipediji nije tako jednostavan. Učenje i razumevanje Wiki formata je od najveće važnosti da izbegne brisanje vašeg članka. Članove revidiranja i lektoriranja više od dva puta zagovaraju volonterski urednici. Dodavanje većeg sadržaja već postojećim stavkama smatra se lakim zadatkom za studente u poređenju sa generisanjem novog sadržaja. Ovo pomaže učenicima da uče o veštinama uređivanja i imaju više iskustva o lektoriranju članaka. Učenicima se savetuju instruktori projekta da rade u grupama kako bi dobili validne rezultate.

Hosting kursa Wiki

Wikiversity je izlaz koji je prvenstveno doprineo napredovanju učenika viših učenika. Wikiversity omogućava studentima da učitaju svoj sadržaj koji je objavljen drugim učenicima za pristup i učenje. Instruktori su odgovorni za kreiranje kursa Wiki, učitavanje kursa, planove lekcija i dodatne relevantne informacije koje učenici zahtijevaju prilikom projektovanja njihovih projekata.

Wiki kurs pruža studentima potrebne informacije u vezi sa određenim kursom unapred. Na duge staze, studenti dobijaju dovoljno vremena da odluče o tome da li da polažu određeni kurs ili ne. Stranice Wikiversity-a pružaju studentima mesto gde mogu brzo dodavati i uređivati ​​sadržaj određenog kursa. U većini slučajeva, učenici koriste Wikiversity stranice za objavljivanje projekata naučenih tokom sesije, dodajući izvore citata i preporuke korisnih materijala.

November 29, 2017